Biserica Mavrogheni

Lângă Muzeul Ţăranului Român, se află Biserica Izvorul Tămăduirii sau Mânăstirea de la Cişmeaua Mavrogheni, un lăcaş de cult ce trebuie vizitat. Biserica a fost construită pe la 1786-1787 de Voievodul Nicolae Petru Mavrogheni şi soţia sa Maria Doamna, ca mulţumire pentru vindecarea de o boală incurabilă a fiicei lor.

Clădirea făcea parte dintr-un complex, realizat pe o suprafata de 16 hectare, care cuprindea un foişor domnesc (o casa de agrement a domnitorului), o biserica şi vistieria apelor – rezervorul principal, unde se colecta apa de izvor care alimenta întreaga reţea de cişmele înfiinţată de domnitor, ca prima măsura după instalarea sa pe tronul Ţării Româneşti.

Hramul bisericii este „Izvorul Tămăduirii“ şi se spune că apa sfinţită aici avea reputaţia de a fi tămăduitoare, existând multe mărturii, în epocă, ale persoanelor care s-au vindecat de anumite boli.

Ceea ce este de admirat când ajungeţi aici este pictura interioară, care se remarcă prin prezentarea zodiacului pe planşeul cafasului. De asemenea, Turnul clopotniţă din curte este deosebit, fiind o construcţie cu elemente neoromâneşti realizată cu tehnici şi materiale contemporane, pe o compoziţie inspirată de arhitectura tradiţională. Puteţi merge şi la mormintele lui Ion Heliade Rădulescu, Principesei Zoe Bagration-Văcărescu, Prinţului Constantin Mihail Şuţu şi soţiei sale, aflate în preajma bisericii.

( Preluat din Icar Tours)

This slideshow requires JavaScript.

( Credit photos : Nicole Pottier, mai 2013)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: