Rudele Domnului (5)

Posted on

Sâmbătă lucrătoare.
Sâmbătă nelucrătoare.
Ucenicii rămaşi la Atelierul de tâmplărie erau liberi să aleagă. Unii lucrau, unii nu. Spuneau, nu ne lasă ai noştri, sau nu spuneau nimic.
Sâmbătă.
Ucenicul cel nou căra cu roaba talaşul într- un loc amenajat în spatele Atelierului. Orbul venea mereu să- l ajute, nu vreau nimic, numai să te ajut, dar Ucenicul îi dădea întot deauna un sac de talaş, pentru munca lui.
Ucenicul cel nou terminase şi veni din nou în Atelier. Ceilalţi spuneau, nu respecţi legea, lucrezi azi? în timp ce el privea pe geam şirul de oameni care aşteptau la fiecare sfârşit de săptămână o mână de talaş pentru foc, sau pentru lumina focului stând liniştiţi în faţa porţii, cu săculeţele din piele de capră goale, aşteptând să vină cineva, să deschidă poarta, semn că puteau intra în curtea Atelierului şi să- şi primească mâna de talaş.
Pentru foc.
Pentru lumină. 
Şi unul din Ucenici spuse, am să dau foc la tot talaşul ăsta, să nu mai vină după el, azi, sâmbăta, şi ieşi în curte şi aprinse grămada aceea de talaş, privind- o cum arde, şi oamenii cu săculeţele goale din piele de capră privind şi ei, spunându- şi în gând, două, trei zile am fi avut foc în casă şi lumină mai multă, dar Ucenicul care dăduse foc la talaş, strigă la ei, asta vă trebuie, asta vă trebuie, asta- i de voi, în timp ce- şi scutura hainele, asta vă trebuie, azi este sâmbătă, nu se lucrează, nu trebuie să vă atingeţi de nimic, Atelierul este închis, să spună şi Supraveghetorul, să spună el, dacă azi se lu crează sau nu.
Şi pescarii plecau tăcuţi, cu coşurile din papură goale.
Şi sătenii plecau tăcuţi cu săculeţele din piele de capră goale.
Liniştea din curtea Atelierului într- o sâmbătă lucrătoare.
Glasurile mute ale celor care veniseră după o mână de talaş pen tru foc sau pentru lumină, azi vom mânca peşte crud, şi la noapte va fi întuneric, ce- ar fi stricat dacă ne- ar fi dat o mână de talaş, noi l- am fi cărat, nu ei, n- ar fi muncit ei în ziua sâmbetei lor nelucrătoare, noi am fi muncit.
Liniştea din curtea Atelierului şi Ucenicul cel nou, venind şi deschizând poarta, semn că puteau să intre în curtea Atelieru lui şi îndemnându- i, luaţi cenuşa aprinsă şi puneţi- o în săculeţele şi coşurile voastre şi veţi avea foc şi pentru hrană şi pentru lumină.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: