Rudele Domnului (2)

Posted on

Oaspeţi necunoscuţi? Cei aşteptaţi? Cei de pe drum? Cel întrebat nu răspunde. Şi buzele se mişcară în transă, repetând în trebarea: Sunteţi străin prin locurile astea?
Lumina zorilor, albă, lăptoasă, grasă ca şi pământul. Viţica nou născută azi- noapte, albă, lăptoasă, grasă ca şi pământul. Şi laptele întins celui străin sau numai necunoscut, sau numai venind din Oraş, sau celui care venise în dimineaţa aceea de primăvară, acolo, în mijlocul câmpului. Şi toate acestea într- o dimineaţă de primăvară, în timp ce el ştergea viţica albă din care ieşea abur, cu un ghemotoc de iarbă nouă, fără să- şi ridice ochii şi fără să- l privească pe cel străin care venise şi întrebase de el şi care stătea acolo în mijlocul câmpului care era al lui de când se ştia, întrebând încă o dată: Sunteţi nou prin locurile astea?
Toate acolo în câmp, sub cerul liber, fără martori şi fără vânt. Doar Oraşul dincolo de Lac într- o lumină de pulbere aurie de primăvară. Şi ei, unul în faţa altuia, Cel cu vite şi Ucenicul cel nou, întrebând unde este Atelierul de Tâmplărie.

Străin?
Dacă ar fi văzut pământul pe care merge, ar fi ştiut că nu- i străin.
Lumina zilei urcând din brazdele proaspăt arate. O pată albă. O turmă albă. Cel cu vite lipindu- şi obrazul de gruma zul viţicii nou- născute, mirosind pielea umedă şi caldă, apoi lăsând- o jos şi îndemnând- o să se ridice, împingând- o uşor înainte,
ştergându- i grumazul cu un smoc de iarbă nouă şi spunându- i ne cunoscutului, am să vin mâine la Atelierul de Tâmplărie să cum păr vreo două, trei scânduri, să repar grajdul. Şi necunoscutul, sau străinul, sau Ucenicul cel nou, sau numai cel care venise după el, acolo în mijlocul câmpului, îi spuse, râzând, vino.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: