Kyoshi Takahama (1)

Posted on

Ryu Yotsuya
Ryu Yotsuya
Istoria Haiku-ului : Zece haijini şi poezia lor

*

Kyoshi Takahama (1874-1959)

kyoshi

În 1898, Kyoshi Takahama şi-a asumat conducerea revistei de haiku “Hototogisu“* (Cucul), pe care Kyokudo Yanagihara (1867-1957) şi Masaoka Shiki o fondaseră cu un an în urmă.

Kyoshi a scris mai ales romane scurte, începând cu anul 1907 până în 1912, dar din 1913 el s-a devotat creaţiei de haiku şi educaţiei discipolilor. Mulţi haijini au susţinut părerile sale despre haiku, şi “Hototogisu” a devenit o importantă revistă, unde un mare număr de poeţi şi-au publicat haiku-urile.

Haiku-urile lui Kyoshi nu sunt limitate la stilul fix. Printre ele, unele sunt splendide şi virile, altele sunt subtile şi delicate; unele dau frâu liber imaginaţiei, altele înfăţişează simple fapte cotidiene. Lumea lui Kyoshi este un adevărat haos, divers ca un câmp plin de flori sălbatice şi ierburi.

Definind pe scurt ideile lui Kyoshi, pot spune, că nu i-au plăcut microcosmosurile create artificial de inteligenţă. El a vrut să lase în poemele sale nuanţe ascunse, imposibil de analizat cu mintea.

El a recunoscut marile realizări ale lui Basho, dar nu avut o părere bună despre teatralitatea gesturilor sale. De fapt, l-a preferat pe Boncho Nozawa (?-1714),discipol al lui Basho, care a excelat în descrieri laconice.

Kyoshi a acordat importanţă funcţiei simbolice a kigo-ului (cuvânt sezonal) şi a încercat să elimine complet haiku-ul fără kigo.

* “Hototogisu” este o specie de cuc. Conform legendei, el cântă intens, până scuipă sânge. Shiki Masaoka a fost bolnav de tuberculoză şi s-a comparat el însuşi cu un cuc. Shiki este alt nume pentru “Hototogisu.”

(Traducere : Clelia Ifrim)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: