Colivia timpului sau de ce Chigetsu este o privighetoare

Posted on

cand-lumina-pasare

Oshi yosete / uguisu ichiwa/  toshi no kure

Cercul anului —
chiar eu sunt privighetoarea
din colivie


Colivia timpului sau colivia unei privighetori. Spațiul etern și spațiul trecător. Imaginați-vă ultimul apus de soare din an.  Este iarna și cercul anului se închide. Rotația anuală a pămîntului în jurul soarelui se închide, este completă , cu acest ultim apus de soare.  O lume de pămînt care se rotește în jurul unei sfere de lumină. Timpul anului, toshi no kure, s-a sfîrșit.  Sentimentul “sabi” este foarte adînc. Cercul anului s-a închis.
În acest cerc , al timpului sau al coliviei, singurătatea este accentuată. “Ichi” din “ichiwa” poate să fie și o particulă intensivă, o particulă de accentuare. Doar eu și privighetoarea din colivie. Amîndouă în același cerc.
Ichiwa” , doar eu cu mine . Una singură. O poetă și o privighetoare închise în același cerc. Cele două identități se suprapun, se contopesc într-una singură. O singură identitate. Singurătatea absolută. Egalată doar de femeile care țes în timpul nopților de iarnă, ascultînd cîntecul unui greiere, pus într-un borcan mic de sticlă  , īn aceeași cameră, līngă ele.
De ce o privighetoare ? Sunt multe ale păsări închise, în timpul iernii și ținute în casă, sau închise toată viața īn colivie.
Există în orice imaginație o poartă stelară. Vă invit să ascultați cîntecul acestui haiku, scris de o poetă-călugăriță- privighetoare, venind prin această poartă stelară, din depărtarea unui timp apus.
Clelia Ifrim

* Kawai Chigetsu, poeta Japoneză, 1632 — 1718

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: