Poezia ca biografie

Posted on

cand-lumina-pasare

Departe de a fi o poezie minimală, minimalistă, sau un hobby, haiku-ul sau poezia tanka pot constitui adevărate pagini de istorie, evenimente sau biografie.
Unul din exemplele cele mai elocvente este poezia din antologia “In inima memoriei“* de Saito Fumi, “regina poeziei tanka din Japonia“, cum o numeşte poetul si editorul Susumu Takaguchi**.
Toată poezia ei este de fapt o carte biografică.

Fără colina
unui sân, pieptul meu e
un câmp. – Ciocârlii,
şi iepure, şi voi viermi,
fluturi, vizitaţi-mă.

Eglantier

Operată de două ori de cancer la sân, având grijă de mama ei oarbă şi de soţul paralizat, Saito Fumi trăieşte şi scrie, extrăgând din faptele mărunte ale fiecărei zile nucleul diamantelor negre ale poeziei ei. Dar evenimentul cel mai tragic, care i-a marcat viaţa şi poezia, este ziua de 26 februarie 1936, când “un grup de 10 tineri ofiţeri au dat o lovitură de stat. Peste câteva zile au fost prinşi şi executaţi fără o judecată dreaptă. Tatăl ei, poet şi general major în Armata Imperială a fost arestat, fiind bănuit de amestec în acest complot, şi închis pentru 2 ani. Doi dintre ofiţerii executaţi erau prietenii poetei din copilărie”***.
Peste ani, Saito Fumi este invitată de Împărat, să citească la Palatul Imperial, în cadrul ceremoniei “Citirea primelor poeme din an” – Uta Kai Hajime. Fiica exilatului citind în faţa Împăratului. Diamantele acelea negre luminau în inima memoriei, sau în faţa Împăratului, tot ce era în jurul lor.

Pentru cei trimişi
în exil, nu-i vreun mormânt,
nici semn de mormânt.
Doar după apus, pe câmp
se-aşterne-un giulgiu galben

Sinaia

Antologia “În inima memoriei” poartă amprenta evenimentului întâmplat cu peste 70 de ani în urmă. Este ca un cod întipărit în geneza poeziei. O pagină de istorie în doar 31 de silabe, câte are poezia tanka. O pagină de biografie, în doar 31 de silabe cât cântăreşte această poezie.
Saito Fumi scrie o poezie pură, tragică. Este o mărturie despre fiinţa umană. A scris despre prieteni şi depre mama ei oarbă, despre viermi şi despre telefonul celular, pe care nu l-a avut niciodată, şi pe care nu l-a folosit niciodată, într-o Japonie ultratehnologizată. A scris despre cireşii înfloriţi, noroi, lacrimi. A scris despre viaţa ei şi a celorlalţti.

Bătrâne duse
în munţii plini de rouă,
toamna, să moară –
toate-au trecut, şi munţii,
lăsându-mă singură

Pentru iubitorii de poezie, şi nu numai, al doilea vers se poate citi şi astfel : în munţii plini de moarte. Decodarea este simpla… În vechile şi noile dicţionare saijiki, dicţionare de cuvinte sezonale, roua este un cuvânt pentru sfârştitul toamnei, un simbol al vieţii care trece spre moarte.
Toate-au trecut” spune poeta, chiar şi munţii. Poate înainte de moarte făcuse o călătorie, acolo, în inima pădurii din inima muntelui, unde acei tineri ofiţeri fuseseră împuşcaţi. Toate au trecut. Chiar şi moartea. Ca roua. O singurătate absolută, goală, netedă, fără nici un obstacol. O singurătate pură ca un diamant negru. Singură cu ea însăşi. Poeta, dar şi o femeie de 93 de ani. Poezia, ca ultim gest, ca ultimă dorinţă de eliberare. O eliberare chiar şi de zăpada acelei zile de 26 Februarie 1936, pe care o purtase cu ea toată viaţa. O eliberare, chiar şi de poezie. Acolo în inima pădurii, sau în inima memoriei:
Chiar cerul gol
eliberează nesfârşitele zăpezi .

Clelia Ifrim

*Fumi Saito in “Thickets of Memory: A Selection of Tanka in Japanese and English” by James Kirkup and Makoto Tamaki, Miwa-Shoten, Tokyo, 2002 .
**Susumu Takiguchi , World Haiku Club Review
*** Idem

Crédit photo : Nicole Pottier.

***

Versiunea franceză :

La poésie comme biographie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: