Lansare de carte : Rudele Domnului

Posted on

În acest sfârșit de după amiază de toamnă, trecând prin parcul Grădina Icoanei, de lângă Biserica cu același nume, mă duc la lansarea cărții Rudele Domnului de Clelia Ifrim.

converted PNM file

Centrul Socio-Cultural Jean Louis Calderon unde are loc lansarea, este situat în plin centrul Bucureștiului, într-o veche și frumoasă clădire. Ea poartă numele unui tânăr ziarist francez, Jean Louis Calderon, care a murit în timpul sângeroaselor evenimente cunoscute sub numele de Revoluția Română din Decembrie 1989. În semn de omagiu și recunoștiință pentru ziaristul francez, o stradă din București și un liceu din Timișoara poartă numele lui.
Clădirea unde se află Centrul Socio-Cultural Jean-Louis Calderon de pe strada cu același nume din București, a fost achiziționată de Primăria Sectorului 2, care a renovat-o și modernizat-o. Locul este primitor și liniștit, adecvat activităților culturale, care merg de la expoziții de pictură, concerte pentru copii și adulți, serate literare, sau cursuri de învățarea limbilor străine.
La intrarea de la poarta principală văd afișul cu lansarea cărții Cleliei Ifrim. Directoarea Centrului Calderon, doamna Elena Scurtu, ne întâmpină cu un zâmbet primitor, finalizând ultimile pregătiri. Autoarea, doamna Clelia Ifrim și directorul Editura eLiteratura, unde a apărut cartea, domnul Vasile Poenaru, sunt deja în sala unde va avea loc lansarea.

Lansare 1

În curând, mica și eleganta sală este aproape plină. Doamna Elena Scurtu ne urează bun venit și face o scurtă trecere în revistă a multiplelor activități desfășurate în cadrul Centrului Socio-Cultural Calderon. În continuare ne-o prezintă pe autoare și opera ei. 
Clelia Ifrim trăieşte la Bucureşti. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Asociaţiei Internaţionale a Scriitorilor şi Artiştilor – IWA – din SUA.
A debutat cu poezii în revista Luceafãrul, în 1979. „Existã în aceste poezii – scria Aurel Dragoş Munteanuo încordare a gândului, o exactitate a expresiei ce traduc suferinţa artistului”.
A publicat poezie, teatru, proză scurtă, traduceri, eseuri, în diverse reviste literare din ţară şi străinătate. A publicat 14 cărţi. Printre ele, MY LOVED JAPAN (Best Books of 2011,The Japan Times), carte în limba română, engleză, franceză şi germană. Printre cele mai recente apariţii editoriale se numară volumul “Copiii Casei Regale“, editura Tracus Arte, 2012. Cartea cuprinde 5 piese de teatru şi a fost nominalizată pentru Premiile Uniunii Scriitorilor.
A obţinut numeroase premii internaţionale dintre care cel mai recent, Grand Prix, Festivalul Matsuo Basho, Japonia, 2011.
Două din poemele sale au fost selectate de JAXA – Agenţia Spaţială Japoneză – şi depozitate pe modulul spatial Kibo de pe ISS-Staţia Spaţială Internaţională.

Lansare 2

După aceea, domnul Vasile Poenaru a luat cuvântul și a prezentat romanul “Rudele Domnului“. În primul rând el a subliniat marea sensibilitate a autoarei și ca artistă, atrăgând atenția asupra desenului de pe coperta cărții, intitulat “Autoportret cu porumbel“.
Acest desen este foarte sugestiv, la fel ca și contextul cărții. Autoarea este prin excelență o creatoare, recunoscută pe plan internațional și ca specialistă în haiku, poezie japoneză ce presupune o mare finețe și concizie.
În proza Cleliei Ifrim, fiecare frază, fiecare secvență poate fi considerată pe mai multe niveluri, deși materia este foarte concentrată. Substantivele devin simboluri. Fiecare paragraf poate fi citit separat, poate fi scos din text, pentru că are ceva de spus prin īnsăși esența lui. Cartea se citește încet, presupunând meditație, reveniri asupra propoziției, asupra cuvintelor alese. Tensiunea cărții crește pe măsură ce acțiunea evoluează. Acțiunea luptă cu realitatea pe care o descrie, mai mult decât într-un roman obișnuit. La sfârșit ai sentimentul, prin această lectură,că ai îmbrățișat toate stările pe care le-ai receptat și pe care le-ai putut trăi.

Actrița Doina Ghițescu citeşte atunci coperta a IVa a romanului :
Am scris această carte în 7 zile.
Eram în postul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos Mântuitorul, în anul 1999.
Mă plimbam prin locurile copilăriei mele, pe şoseaua care ducea spre Pod. O dorinţă puternică m-a făcut să întorc capul. Oraşul lăsat în urmă se vedea foarte departe, într-o lumină de praf auriu.
Mi-am continuat drumul spre Lacuri. În mintea mea, atunci s-a scris toată cartea. Era o lumină nepământeană de toamnă aurie, şi când spun „atunci”, nu ştiu dacă acest timp a fost în cer sau pe pământ.
Am venit acasă şi am început să scriu. Nu am schimbat nimic, nicio literă, niciun cuvânt.
Am scris-o aşa cum primit-o. Pentru nicio altă carte nu am simţit ce am simţit atunci.
Am publicat-o în 100 de exemplare în anul 2000. Se împlineau 7 ani de la moartea fetiţei mele. După ce am publicat-o, am avut un vis.
Un Bărbat Înalt, în haine lungi şi albe, stătea aşezat lângă un stâlp, în camera unde scriu şi îmi petrec mai toată viaţa. Avea pe genunchi o carte deschisă, din care citea. Pe pagina din stânga era o cruciuliţă de lemn. Eu mă jucam pe lângă El şi simţeam mirosul de Pâine şi grâu.
Au trecut 14 ani de la acest vis, şi cu dragoste fac această mărturisire.

Doamna Doina Ghițescu a citit apoi câteva fragmente din această carte. Vocea ei sonora şi puternica umple toată sala. Publicul ascultă foarte atent.

Se împărţiră.
Unii voiau să plece mai departe, unii să rămână.
Şi câţiva pescari spuseră primii, aici nu vom găsi nimic
pentru noi, noi nu ştim să umblăm decât cu peştele şi cu
năvoadele, şi nevestele lor, la fel, trăgându- se lângă ei şi
privind zarea care nu se mai sfârşea, noi nu ştim să lucrăm
decât cu peştele şi năvoadele, şi Pescarul cu plasa pe umeri,
îi privi şi nu spuse nimic.
Şi primii pescarii plecară.
Cei rămaşi răscoliră mai departe cenuşa caldă, şi apoi
rece, şi apoi îngheţată.

Doamna Clelia Ifrim a mulțumit celor care au venit la această lansare, organizatorilor, gazdelor de la Centrul Calderon, care de ani bun este un reper cultural al orașului București.
De asemenea a subliniat faptul că Editura eLiteratura condusă de domnul Vasile Poenaru, prin publicarea cărților în format electronic și pe hârtie, printr-un program al Uniunii Scriitorilor din România, are un loc bine meritat în peisajul literaturii române, dar și în afara țării, cărțile publicate fiind prezente și pe binecunoscutul site Amazon.com.
Apoi a prezentat în câteva cuvinte esența romanului “Rudele Domnului“, care este o parabolă a umanității, o realitate care se întâmplă în toate timpurile, de la vremea Războiului din Troia până în zilele noastre : o civilizație străină, mecanică, invadează vechea civilizație care trăiește în pace și armonie pe pământul unde s-a născut, după norme și cutume morale și religioase, în bucuria vieții și a unei ordini firești, naturale.

Serata s-a încheiat cu autografe și un pahar de vin.

Lansare 3

Lansare 4

Nicole Pottier
*
Credit photo : Mihaela Dragomir, Nicole Pottier.

***

france

Clelia Ifrim : La famille de Dieu, roman

Advertisements

One response »

  1. Exista în scrierile autoarei Clelia Ifrim o sinceritate ca lacrima ce alunecă pe obraz, când nici nu-ți dai seama ce resorturi au fost declanșate, acolo, în străfunduri! Tot ce știu este că emoții profunde te răscolesc după fiecare lectură ce te supune la meditații, dincolo de realitate, de trăire, cu profunde legături ancestrale, universale!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: